Gojaznost i poremećaj u metabolizmu lipida

Gojaznost

NE MOŽETE VI SEBE DA OPTERETITE KOLIKO MOŽETE DA POJEDETE

Pre 100 godina, rad je zahtevao 90% manuelne aktivnosti, a danas se to svelo na možda 10 do 15%. Previše se sedi, a malo se kreće. Rad se pretvorio u razmišljanje, koncipiranje, odluke, tipkanje po tastaturi, pritskanju nekih dugmića i sl. Cena tog komoditeta je zdravlje, a jedan od problema današnjice je rapidno povećanje gojaznosti.

Gojaznost je stanje gde je BMI ili indeks telesne mase premašio vrednost od 30 kg/m2.

Kliknite sa strane na BMI kalkulator, upišite visinu i masu tela i ako je skor preko 30 kg/m2 , onda je u pitanju gojaznost, pod pretpostavkom da višak mase dolazi od masti. I sportisti mogu da imaju BMI veći od 30 kg/m2 , ali to je na račun mišićne mase, a ne masti. Indeks BMI od 25 do 30 kg/m2, definiše se kao prekomerna težina.

Na primer BMI 32 kg/m2 znači to što i piše u formuli – 32 kg razvučeni kao oklagijom na površini od 1 metra. Dobiće se tabla određene debljine i nadalje se analizira koliko je tu masti a koliko mišića. Normalno bi bilo da je BMI do 25. (u vezi sa ovim vidi arterijski pritisak).

Za osobe sa BMI većim od 30 kg/m2, rizično je da počnu sa fizičkom aktivnosšću koja uključuje trčanje, naročito ako imaju još i godine. Preporučljivo je da planski rade na redukciji ishrane, odnosno promeni životnih navika, što uključuje i kontrolisanu fizičku aktivnost. Za prvo vreme, primerena je šetnja, kao i vežbe za istezanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Compare